Kulturno-istorijsko nasleđe

Kulturno-istorijsko nasleđe

Sela Ibarskog Kolasina

Pored jezera Gazivode i planine Mokre Gore, Ibarski Kolašin ima još zanimljivih i atraktivnih lokaliteta, a to su njegova sela, kojih ima 64. Većina sela su medjusobno povezana, i iz jednog ulazite u drugo i tako redom, ali ima i onih raštrkanih i pomalo nepristupačnih. Bilo bi teško izdvojiti neko posebno po lepoti ili po nekoj drugoj znamenitosti, jer svako je posebno na svoj način. Malu prednost dajte onim selima koja su na planini ili uz jezero, kao što su Rezala, Kovače, Čečevo, Brnjak, ali ipak ako želite da se odmarate blizu reke slušajući njen šum ili šetajući dugim livadama, onda posetite Čitluk, Ugljare, Pridvoricu, Varage.
Sva sela poznata su po ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima, na čijoj se trpezi može naći samo zdravo voće i povrće, suvo meso i slanina, mlečni proizvodi, proja, filija ili kačamak pravljeni na tradicionalan način. Uz takvu ishranu i domaću šljivovicu svaki gost će se osećati kao kod svoje kuće.

Pored zdrave hrane, svako selo poznato je i po obilju vode i izvora. Na Mokroj Gori i selima oko nje i na njoj možete sresti kako one uredjene izvore tako i one “divlje”, koje turisiti a i narod ovde više vole. Na potocima još uvek postoje vodenice koje već vekovima obavljaju svoj posao.

Planinsko okruženje učinilo je da su sela prošarana pašnjacima, borovim šumama, potocima i rečicama, pa kao takva nude izvanredne uslove za kampovanje, odmor ili sakupljanje lekovitih biljaka. Sva sela, tako zajedno i blizu jedno drugog kreiraju izuzetnu destinaciju za izletnički turizam, imaju potencijal za razvoj seoskog turizma i etno sela.

Mnogi odmor na selu biraju zbog ukusne i izdašne domaće hrane, neki uživaju u lovu, pečenju rakije ili branju pečuraka, a pojedini se ne ustručavaju da zgrabe vilu i grabulju i prepuste seoskim poslovima. Ali ipak, ako ste poželeli mir, tišinu i odmor, na pravom ste mestu.