Ibarski Kolašin danas

Ibarski Kolašin danas

Ibarski Kolašin danas

Ibarski ili Stari Kolašin nalazi se na severu Kosova i Metohije. Obuhvata administrativnu teritoriju opštine Zubin Potok koja danas broji 64 sela i površinu od 335 km².

Opština Zubin Potok osnovana je nakon završetka Drugog svetskog rata i postojala je sve do 1965.godine kada biva ukinuta a njena teritorija pripojena opštini Kosovska Mitrovica. Nakon te godine, za Zubin Potok i Kolašin uopšte, zabeležen je slab ili nikakav privredni i društveni rast i razvoj. Narod je bio primoran da potraži sebi drugo mesto za život. Ovoj migraciji stanovništva pomogao je i projekat izgradnje jezera Gazivode na reci Ibar, koje je potopilo nekoliko sela i iselilo preko 10.000 ljudi iz Rezalske plodne kotline.

Jula 1987.godine, Skupština pokrajine Kosova i Metohije donosi odluku o ponovnom osnivanju opštine Zubin Potok i ona zvanično počinje sa radom dva dana kasnije. U prvim godinama od ponovnog osnivanja Ibarski Kolašin zabeležio je najveći privredni rast u svojoj istoriji i tada je otvoreno nekoliko manjih i većih fabrika, omogućeno je otvaranje novih radnih mesta i siguran opstanak na ovim prostorima.

Gradić Zubin Potok predstavlja centar svih kulturnih, sportskih i drugih bitnih dešavanja i života opštine. Smešten je u Radičpoljskoj dolini, nedaleko od sela Zubodolina, koje se smatra prvobitnim centrom ili starim Zubin Potokom. Oivičen je rekom Ibar , obroncima planine Mokre Gore i jadranskom cestom.

Kao jedna od najmladjih opština u Srbiji, Zubin Potok sa svojim znamenitostima i prelepom prirodom koju upotpunjuju jezero i planina, ima mogućnost još većeg privrednog i turističkog razvoja.