Vesti

Vesti

Uspon na Berim - Mokra Gora, Ibarski Kolašin

07. AVG 2015

Planinarsko-ekološki klub "Gora" iz Kragujevca, Planinarski klub "Berim" iz Zubinog Potoka, Planinarski klub "Zmaj" iz Zvečana i Outdoor In iz Zubinog Potoka zajednički organizuju planinarski uspon na vrh Berim (1731 mnv), jedan od najlepših vrhova planine Mokre Gore koji se nalazi u opštini Zubin Potok, Ibarski Kolašin.

Planinarenje će biti organizovano 22. avgusta 2015. godine sa početkom u 07h iz Zubinog Potoka. Planinari će autobusom biti prebačeni do sela Rezala odakle će se krenuti na uspon. Staza će voditi preko Roglića brda odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na Berim i jezero Gazivode do Previje i dalje do Berima. U povratku planinari će obići izvor Savine vode na Mokroj Gori, i putem preko zaseoka Prodanovići doći do škole u selu Kovače gde će ih čekati prevoz za povratak kući. Ukupna dužina staze je oko 20km, visinska razlika 1030 metara.

Procenuje se da će staza biti prepešačena za oko 9 sati umerenog hoda sa pauzama za odmor, uživanje i fotografisanje. Na Mokroj Gori staza pri usponu i silasku vodi strmim stranama, pa je neophodno da su učesnici kondiciono spremni za takve uslove, sa dobrom planinarskom obućom, koja će omogućiti bezbedan uspon i silazak. Ostala oprema treba da bude usklađena sa vremenskim prilikama i omogući slojevito oblačenje. Obavezni su kišna kabanica i baterijske lampe. Štapovi za hodanje u značajnoj meri mogu olakšati uspon i omogućiti bezbedniji silazak niz stazu. Na stazi ima izvora pijaće vode, ali je potrebno imati u rancu dovoljne količine vode za piće. Očekivani povratak u Zubin Potok je između 18.00 – 19.00 sati.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na ovoj planinarskoj akciji i dožive Ibarski Kolašin iz jednog drugačijeg ugla. Prijave možete poslati na office@ibarski-kolasin.org.

Ostale vesti