Vesti

Vesti

Istraživanje Razvoj turizma u Ibarskom Kolašinu

19. OKT 2015

U petak 16. oktobra 2015. godine, u prostorijama Euro Info Centra, u Severnoj Mitrovici, održana prezentacija rezultata istraživanja o razvoju turizma u Ibarskom Kolašinu (Zubin Potok) koju je sproveo Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u saradnji sa Outdoor In.

Istraživanje pokazuje analizu preferencija turista u vidu turističkih proizvoda i sadržaja koje bi želeli da imaju u Ibarskom Kolašinu. Prikupljanje podataka se vršilo preko online plaforme SurveyMonkey i preko upitnika koji je poslat na e-mail adrese. Ukupno je dobijeno 193 kompletna odgovora koji su detaljno obrađeni i na osnovu kojih su izvedeni zaključci u ovoj analizi.

Analiza je pokazala da turistički potencijali Ibarskog Kolašina privlače značajnu pažnju potencijalnih turista svih starosnih dobi iz celog regiona, koji žele da otkriju novu destinaciju sa atraktivnom ponudom u oblasti aktivnog turizma i dobrim uslovima za outdoor sportove.  Identifikovani su turistički proizvodi što predstavlja važnu informaciju u kojem pravcu treba razvijati turizam u narednom periodu, naročito imajući u vidu potrebe ciljnih grupa različite starosne dobi. Ovo istraživanje predstavlja značajan resurs, kako za brendiranje područja tako i za direktnu promociju turističkih proizvoda u skladu sa potrebama različitih ciljnih grupa.

Istraživanje je objavljeno na srpskom, albanskom i engleskom jeziku a prevod i štampanje ove publikacije je finansirao švajcarski projekat PPSE/Swisscontact.

Pored istraživanja, predstavljeni su i tekući rezultati projekta "Penjanje na Berim - usudi se da zamisliš", koji realizuje InTER u saradnji sa Outdoor In i opštinom Zubin Potok, a koji finansira Ambasada Finske, uz podršku PPSE/Swisscontact i USAID Empower.

Rezultate istraživanja i projekta su prezentovali Jovana Jakovljević, istraživačica InTERa i ko-autorica istraživanja, Marija Milenković, istraživačica InTERa i ko-autorica istraživanja, a Željko Dobrić, službenik InTERa na projektu "Penjanje na Berim - Usudi se da zamisliš.

Prisutnima se takođe obratila i Singrid Meijer, menadžer švajcarskog projekta razvoja privatnog sektora PPSE/Swisscontact, koja je predstavila oportuniti fond PPSE/Swisscontact projekta i pozvala zainteresovane da podnesu aplikacije za ovaj fond.

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj - InTER je osnovan 2006. godine kao neprofitni centar za istraživanje javnih politika sa misijom unapređenja i promocije teritorijalnog ekonomskog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana. Više o InTERu možete naći na www.regionalnirazvoj.org.

Ostale vesti