Događaji

Događaji

Dodela književne nagrade "Grigorije Božović"

TRAJANJE: 28.05.2014.

Kulturni centar “Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku ove godine prvi put dodeljuje književnu nagradu "Grigorije Božović" za najbolju pripovetku pisanu u duhu Grigorijeve pripovedne proze, objavljenu na srpskom jeziku u 2013. godini.

Na konkurs, koji je objavljen u dnevnom listu ,,Politika“ i na sajtu Konkursi regiona, javili su se pisci iz zemlje i inostranstva koji objavljuju na srpskom jeziku. U konkurenciji od 43 pripovetke u užem izboru su se našle pripovetka „Predznaci“ Slobodana Boškovića, pripovetka „Kumić“ Draga Kekanovića i pripovetka “ Četrdeset i tri godine” Dragoslava Mihajlovića.

Žiri u sastavu Mileta Aćimović Ivkov, Dragiša Bojović i Andrijana Živanović je doneo jednoglasnu odluku da je prvi dobitnik nagrade “ Grigorije Božović“ za najbolju pripovetku pisanu u duhu Grigorijeve pripovedne proze, Drago Kekanović za pripovetku Kumić.

U obrazloženju žirija se kaže da je: „Aktivirajući snagu sećanja i prizivajući u njemu arhetipske slike i prizore izgubljenog zavičaja, Drago Kekanović u priči „Kumić“ dao dramatičnu i uverljivu predstavu skorijeg rata u Hrvatskoj i zatiranja u njemu tragova srpskog prisustva.

Nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, diptiha u duborezu sa likom Grigorija Božovića, rad Aleksandra Živanovića, i Povelje uručena je na svečanosti u Kulturnom centru u Zubinom Potoku.

Inače, sledeće godine će se obeležiti 135 godina od rodjenja i 70 godina od smrti Grigorija Božovića, i tim povodom Zavod za udžbenike će objaviti zbirku sabranih dela Grigorija Božovića.

Ostali događaji