Događaji

Događaji

Obeležavanje 200 godina od rodjenja Njegoša

TRAJANJE: 29.10.2013.

Otvaranjem izložbe slika pod nazivom "Likovno čitanje Gorskog vijenca", akademskog slikara Predraga Dragovića, u Kulturnom centru "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku obeležena je 200-ta godišnjica od rodjenja Petra II Petrovića Njegoša.

Izložbu je otvorio multimedijalni umetnik Nikola Šindek, a nakon njega prisutnima se obratio Mirko Krlić, pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju, istakavši da se ovaj jubilej i izložba obeležavaju na pravom mestu, ovde na Kosovu. Slikar Predrag Dragović poklonio je ove slike Kulturnom centru, odnosno Ibarskom Kolašinu.

Nakon toga usledila je promocija knjige "Njegoš i kosovski zavet" književnika Miroslava Toholja. Autor knjige rekao je da je dok je pisao knjigu imao veliku obavezu prema Njegošu, jer je u njoj istakao sve ono što je njega krasilo, za šta se borio, šta je radio, i da na taj način podseti čitaoce na lik i zasluge koje najveći srpski pesnik ima za srpski narod.

Danas u podne, na platou ispred zgrade Kulturnog centra otkrivena je i bista posvećena Njegošu, rad vajara Ljubiše Mančića. Bistu je otkrio darodavac Momir Lazarević iz Republike Srpske.

Zaborav je opasniji od svega - dok se sećamo dotle ćemo i postojati!

Ostali događaji